SGEM en català #232: I el collar se’n va anar… – Gràcies a la infermera de triatge

Collar cervical ajustable

Benvinguts a la «Guia per a escèptics de la medicina d’urgències» (SGEM). Un projecte iniciat pel Dr. Ken Milne amb l’objectiu d’escurçar el temps de transmissió del coneixement dels deu anys fins a menys d’un any. Això es fa usant les xarxes socials per a proveir informació basada en l’evidència d’alta qualitat, clínicament rellevant i revisada de forma crítica.

Una de les barreres a aquesta disseminació del coneixement pot ser l’idioma, per això volem traduir  SGEM a altres idiomes, com aquí fem en català. SGEM és part del moviment FOAM, educació mèdica per a tothom, a tot arreu i en tot moment.

Us convidem a ser escèptics de tot el que aprengueu, fins i tot si ho heu sentit a la Guia per a escèptics de la medicina d’urgències.

Continua llegint «SGEM en català #232: I el collar se’n va anar… – Gràcies a la infermera de triatge»

Cas clínic: Dolor toràcic, IAMO vs SCASEST

Presentem un cas clínic que per als àvids lectors del blog del Dr. Smith ha de ser senzill.

Es tracta d’un pacient masculí de setanta anys i escaig que es presenta amb dolor opressiu centretoràcic sense irradiació però amb vegetatisme. Iniciat a les 2 hores de l’ECG mentre carregava caixes al cotxe. En el moment de l’ECG refereix un dolor de 4 sobre 10, havent estat bastant més alt a l’inici. Com a antecedents rellevants trobem HTA, dislipèmia i insuficiència renal.

Electrocardiograma que mostra T invertides a D.III i vF, ST descendit de V2 a V4 i ones T hiperagudes a D.I i vL
ECG amb dolor 4/10
Què en penseu d’aquest ECG?

Tenim un ritme sinusal amb una extrasístole auricular, freqüència d’uns 60x’. Eix del QRS al voltant dels 30°, QRS estret, sense ondes Q patològiques, no signes d’hipertròfia. El QTc és lleugerament allargat. Veiem ondes T negatives a D.III i vF. Les de D.I i vL són desproporcionadament grosses respecte del seu QRS. A V2-V3 l’ST està lleugerament descendit. No compleix criteris de codi IAM* (evidentment tampoc de SCAEST) però sí de IAMO, possiblement de la primera diagonal de la DA)

Continua llegint «Cas clínic: Dolor toràcic, IAMO vs SCASEST»

Falsa captura del marcapassos transcutani

N’hem parlat també a l’EMPodCat.

En molts serveis d’urgències disposem d’una eina per poder tractar les bradicàrdies simptomàtiques greus, el marcapassos transcutani. Aquest dispositiu l’acostumem a trobar en els monitors desfibril·ladors moderns. Com tots els marcapassos, el seu funcionament consisteix a administrar descàrregues elèctriques sobre el miocardi per a provocar una contracció cardíaca i la consegüent ejecció de sang. A diferència dels marcapassos interns o transvenosos, aquesta descàrrega elèctrica no es fa través d’un elèctrode en contacte amb l’interior de les cavitats cardíaques, sinó a través d’uns pegats conductors transcutanis. Habitualment aquests pegats són els mateixos que els de desfibril·lació i la seva ubicació al tòrax també és la mateixa (potser la posició anteroposterior és millor que l’anterolateral).

Monitor Corpul3 en mode marcapassos. A l'esquerra de l'aparell s'hi veuen els dos pegats de teràpia
Monitor Corpuls3 en mode marcapassos
Continua llegint «Falsa captura del marcapassos transcutani»